top of page
Search
  • Writer's pictureMarkku Arantila

Viipurin Taiteilijaseura Kulttuurikeskus Sofiassa

Kulttuurikeskus Sofia

2.4. – 10.5.2022


Tämän Viipurin Taiteilijaseuran järjestämän näyttelyn inspiraation lähteenä ovat olleet Viipurin Taidemuseon kokoelmiin ennen Talvisotaa kuuluneet teokset. Kun Viipuri piti jättää, teokset siirrettiin suomalaisiin museoihin Lahteen, Hämeenlinnaan ja Lappeenrantaan. Nyt Viipurin Taiteilijaseuran nykyiset jäsenet ovat tehneet noiden teosten pohjalta uusia teoksia, jotka eivät ole kopiota vaan vapaita muunnelmia. Työskentelyä inspiroineet teokset esitellään näyttelyssä valokuvina.


Alkuperäinen tarkoitus oli, että tämä näyttely olisi pidetty Viipurin Taidemuseossa eli nykyisessä Viipurin Eremitaasissa keväällä 2020. Mutta sitten tuli koronaepidemia ja näyttely päätettiin siirtää vuoteen 2021. Korona jatkuikin sitkeästi, ja näyttelyaikaa siirrettiin edelleen vuoden 2022 toukokuulle.


Matkan varrella syntyi ajatus, että näyttely kannattaisi pitää myös Suomessa. Sopivaksi paikaksi valikoitui Kulttuurikeskus Sofia.


Suunnitelmiin tuli uusi käänne Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sen myötä luovuimme näyttelystä Viipurissa.


Sota Ukrainassa pistää katsomaan tätä näyttelyä uusin silmin ja toivottavasti tämä näyttely saa katsojan ajattelemaan Ukrainaa. Viipurin Taiteilijaseura muistuttaa olemassaolollaan siitä, että sodan ja kotiseudun menettämisen traumaa kannetaan pitkään, enemmän kuin yhden sukupolven ajan.


Näyttelyn teokset on valinnut kuvataidekriitikko, kuraattori ja galleristi Veikko Halmetoja.

En osallistu näyttelyyn taiteilijana, olen Viipurin Taitelijaseuran näyttelytoimikunnan puheenjohtaja.


32 views0 comments

Recent Posts

See All

JAMI

Comments


bottom of page