top of page
Suudelma.jpg

JÄTTILÄISET, TM­GALLERIA, HELSINKI

2016

Minkälaisia olivat tämän näyttelyn jättiläiset?

Esimerkiksi sellaisia kuin Kristoforos, uskollinen taakankantaja. Oikeastaan legendan Kristoforos, jättiläinen, joka otti tehtäväkseen kantaa vahvoilla hartioillaan matkalaisia virran yli, oli alunperin ketä tahansa väkevää vallanpitäjää palveleva opportunisti. Kristoforos kuitenkin sattui päätymään hyvän palvelukseen.

Kenties jollekin käsikirjoitusta kääntäneelle munkille sattuneen erehdyksen vuoksi kanaanilaisesta Kristoforoksesta tuli vuosisadoiksi koiranpäinen (canis). Panin hieman paremmaksi ja tein Kristoforoksestani pikemminkin suden. Tarinan mukaan Kristoforos sai kerran kannettavakseen Jeesuslapsen, joka puolestaan kantoi kaikki maailman synnit. Minun mielestäni muita syntejä ei oikeastaan olekaan kuin tyhmyys. Niinpä pistin Kristoforoksen taakaksi tunnetun tyhmyrin, kanan. Mikä sietämätön synnin houkutuksen herkkupala Kristoforoksen pään päällä!

Minun jättiläiseni ovat toiveiden ja pelkojen jättiläisiä. Jättiläinen voi olla suojeleva taakankantaja Kristoforos tai se voi Kronoksen tavoin syödä ihmisen suihinsa, eikä ole varmuutta kumpi se on, tai onko se kumpikin yhtä aikaa. Jättiläinen voi olla minäkuva tai minän valekuva. Se voi olla jotain millaiseksi haluan tulla, tai olla sitä mitä karttelen. 

Jättiläinen edustaa toiveiden ambivalenssia, joita voivat edustaa hyveet ja paheet ja samanaikainen pyrkimys kumpiakin kohti. 

Ambivalentin jättiläisen vastavoimaksi olen maalannut lintuja ja pieniä sini­puna­keltaisia täydellisyyden taloja, jotka lintujen tavoin viihtyvät puiden täydellisyyden taloissa, joita on jättiläispuiden oksilla.

bottom of page