top of page
Moletti.gif

FREDRIKILLE, AMALIALLE, VILHELMINALLE, MARIALLE
JA MUILLE JOITA EN TULLUT TAVANNEEKSI
GALLERIA MOLETTI, FORSSA

21.9. - 17.10.2021

Pidän näyttelyn Galleria Moletissa kauan sitten eläneiden sukulaisteni muistoksi ja iloksi heille tutussa ympäristössä, vaikkakin yli puolitoista vuosisataa myöhässä.  Ja tietysti toivon, että näyttely miellyttää myös elävää yleisöä.

   

Ajatus pitää näyttely Moletissa johtuu evakkomatkan jälkeen otetusta valokuvasta vuodelta 1940.  Siinä on kaksivuotias äitini Marjatta, hänen äitinsä Lea, Lean äiti Olga, Olgan äiti Lydia ja vielä Lydian äiti Maria Fredrika, joka oli kuvaa otettaessa 90-vuotias. 


Äitini suku on kotoisin rajantakaisesta Karjalasta.  Mutta kun aloin selvittää Maria Fredrika Moldakoffin elämänvaiheita, kävi ilmi sellainen äitinikin yllättänyt seikka, ettei Maria ollut alun perin karjalainen, vaan hämäläinen.  Maria oli syntynyt Tammelassa 1850.  Marian isä Fredrik Hagelberg oli Forssan tehtaan kirjuri ja tehtaankoulun ensimmäinen opettaja.    


Näyttelyssä esillä olevien akvarellien ohella kerron hieman enemmän asioista, joita olen saanut selville sukua tutkiessani.


Teokseni voivat olla 1800-luvulla eläneiden sukulaisteni taidemaulle haastavia, mutta toisaalta, jos joku haluaa tehdä näyttelyn minun huvikseni joskus 2100-luvun lopulla, suhtaudun hankkeeseen kannustavasti. 


Akvarelleissani ollaan omillaan jossain paikassa, jossa ei ole oikein mitään tuttua, ehkä ollaan lähdössä jonnekin tai matkalla ilman selvää päämäärää.  Koskaan ei tiedä, mitä seuraavan vuoren takaa ilmestyy. 

bottom of page